Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Siarczek selenu na łupież pstry – sprawdź jego skuteczność!

Strona główna » Blog » Siarczek selenu na łupież pstry – sprawdź jego skuteczność!

Siarczek selenu to składnik coraz bardziej doceniany. Faktycznie wskazać można szerokie działania dobroczynne, którymi się charakteryzuje. Przede wszystkim siarczek selenu doskonale działa na łupież pstry i tym samym doprowadza skórę do idealnego stanu. To dlatego mówi się o tym, że jest to doskonały składnik, który powinien znajdować się we wszystkich kosmetykach tego typu. Warto jednak wiedzieć o nim jeszcze więcej.

Siarczek selenuW jakich kosmetykach występuje siarczek selenu?

Warto wiedzieć, w jakich kosmetykach można znaleźć słynny siarczek selenu. Przede wszystkim bardzo często jest on składnikiem szamponów, które mają na celu leczyć łupież pstry. Zdarza się również, że dodawany jest on do żeli pod prysznic, które także w dużej mierze działają na skórę i pozwalają pozbyć się zmian skórnych, które w przypadku łupieżu pstrego są bardzo kłopotliwe. Siarczek selenu stosuje się coraz chętniej, ponieważ jego pozytywne działanie zostało udowodnione.

Jakie właściwości posiada siarczek selenu?

Siarczek selenu posiada wiele pozytywnych właściwości i to właśnie dlatego wybierany jest do zwalczania łupieżu pstrego.

Przede wszystkim siarczek selenu ma na celu:

  • zahamować rozwój grzybów z grupy Malassezia furfur,
  • zwolnić tempo regeneracji komórek,
  • przywrócić prawidłowy proces odnowy komórek warstwy rogowej.

Dzięki temu objawy łupieżu pstrego zaczynają ustępować, a cała równowaga skóry powoli wraca do normy. Jest to niezwykle ważne.

Pityver - zestaw na łupiez pstry

PITYVER
ZESTAW DERMOKOSMETYKÓW NA ŁUPIEŻ PSTRY ZAMÓW!

Jakie związki zawiera siarczek selenu?

Siarczek selenu zawiera przede wszystkim związki bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Dzięki temu skóra głowy szybko odzyskuje równowagę. Oczywiście ten składnik może być stosowany również przy produkcji innych kosmetyków, a więc ważne jest, aby działał on na całe ciało.

Siarczek selenu łupież pstryGdzie stosowany może być siarczek selenu?

Siarczek selenu generalnie stosowany jest przede wszystkim w szamponach dla osób, które zmagają się z kłopotliwym łupieżem pstrym. Nie jest to jednak wszystko, ponieważ można znaleźć go także w innych kosmetykach, takich jak żele pod prysznic oraz balsamy nawilżające dla osób, które borykają się z łupieżem pstrym.

Sprawdź: Szampon na łupież pstry

Skąd pochodzi siarczek selenu i jak się go pozyskuje?

Siarczek selenu pochodzi z procesu chemicznego, który dotyczy pierwiastka selen. Selen natomiast naturalnie występuje na ziemi i łatwo można go pozyskać oraz wykorzystać. Dzięki specjalnym procesom chemicznym otrzymuje się natomiast siarczek selenu, który w tej formie może być wykorzystywany właśnie do tworzenia kosmetyków i wszelkiego rodzaju produktów, które wpływają w znaczącym stopniu na stan skóry. Jest to bardzo ważne i właśnie dlatego warto zwracać na niego uwagę. Siarczek selenu pomaga wielu osobom, które borykają się z chorobami skóry, które mają podłoże grzybiczne. To dlatego tak duże znaczenie ma on dla osób, które chorują na łupież pstry. Korzystanie z takich kosmetyków jest niezwykle ważne, ale trzeba pamiętać o tym, aby robić to regularnie. Tylko wtedy faktycznie można zauważyć poprawę. Zawsze warto jednak skonsultować to ze swoim dermatologiem, który najlepiej dobierze kosmetyki, które z dodatkiem siarczku selenu zdziałają cuda.


Bibliografia

1. Gaitanis G., Velegraki A., Mayser P., Bassukas I.D., Skin diseases associated with Malassezia yeasts: Facts and controversies, Clinics in Dermatology, 2013
2. Nowicki R., Dermatofitozy praktycznie: zakażenia grzybicze skóry i paznokci podstawy diagnostyki i terapii, 2013
3. Zawirska A., Adamski Z., Grzyby z rodzaju Malassezia, 2004

16 głosów

Komentarze

ironiczna Emilia - 2020-09-09 15:05:53

w szamponie na pewno jest z tego co widze po INCI.

meliska - 2020-09-04 08:30:34

i warto to nakładać? gdzie ten siarczek selenu jest w pityver?

Papaya - 2020-08-31 18:57:28

Jest zakazany z tego co widzę, ale u nas w PL jest dostępny jako składnik do szamponów przeciwłupieżowych :) Można oczywiście się czepiać, ale to jest decyzja należąca do KE.

aleksis - 2020-08-22 11:23:27

tak się zastanawiam czy wiecie może jak to jest z tym składnikiem? podobno on jest np. w japonii zakazany a u nas normalnie jest dostępny. czemu tak?

Kup teraz
Zestaw

Zamów
249 zł
Cena standardowa:
329 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Pityver - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊